Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Ανταίος: Η ήττα τον έκανε δυνατότερο

Η ταινία The Great Debaters είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω στα 1935, όταν οι φυλετικές διακρίσεις ήταν ακόμα έντονες στις ΗΠΑ.

Ο Melvin Tolson (Denzel Washington), καθηγητής του μικρού κολλεγίου των μαύρων “Wiley College” στο Marshall του Τέξας, προπονεί μια ομάδα επίλεκτων φοιτητών για λογομάχους (debaters). Η ιδέα της λογομαχίας είναι η εξής: παίρνουμε ένα θέμα, χωριζόμαστε σε δύο ομάδες και στη συνέχεια το αναλύουμε. Η μια ομάδα επιχειρηματολογεί υπέρ του, η άλλη κατά.

Επί ένα χρόνο η φανταστική αυτή ομάδα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της κερδίζει σχεδόν σε όλα τα debates και γίνεται η πρωταθλήτρια ομάδα της Πολιτείας. Έφτασε πια η ώρα να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρη την επικράτεια και να τα αντιμετωπίσει και να νικήσει τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ! Τα “Πανεπιστήμια των λευκών”. Το ίδιο το Χάρβαρντ!

Στο απόσπασμα που ακολουθεί ο καθηγητής, στην προσπάθειά του να εμψυχώσει τους μαθητές του μετά από μια ήττα, επικαλείται τον ελληνικό μύθο για τον Ανταίο:

Καθηγητής: Ξέρεις κανείς ποιος ήταν ο Ανταίος;
Φοιτητής: Βέβαια, ήταν ένας γιγάντιος παλαιστής στην ελληνική μυθολογία. Η μητέρα του ήταν η Γαία, η θεά της Γης. Ήταν ανίκητος, γιατί όποτε κάποιος τον έριχνε κάτω στη γη, γινόταν δυνατότερος.
Καθηγητής: Σωστά, γινόταν δυνατότερος. Η ήττα τον έκανε δυνατότερο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου