Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί συμβαίνουν τα πράγματα

Στην τηλεοπτική σειρά Ozark η υπόθεση είναι η εξής: Το ζεύγος των Byrdes και τα έφηβα παιδιά τους Charlotte και Jonah, αποτελούν μια φαινομενικά συνηθισμένη οικογένεια με φυσιολογικές ζωές. Όλα φυσιολογικά εκτός από τη δουλειά του Marty που είναι οικονομικός σύμβουλος /αναλυτής με ειδικότητα στο ξέπλυμα «ύποπτης» προέλευσης χρήματος … Οι δυσχερείς όμως και εξαιρετικά βίαιες περιστάσεις (ουσιαστικά η διαπλοκή με πρωτοκλασάτο στέλεχος διεθνούς καρτέλ ναρκωτικών) τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν νύχτα με τα δύο τους παιδιά το Σικάγο και να εγκατασταθούν στην κοινότητα των Όζαρκς όπου – καταρχάς – θα πρέπει να «ξεπλυθεί» μέσω διάφορων γρήγορων επενδύσεων («άγγελος επενδυτής» και «σιωπηλός συνεταίρος» είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται πλέον στο πλυντήριο χρήματος) το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων, ειδάλλως αντίο ζωή (κυριολεκτικά) …

Στο όγδοο επεισόδιο της πρώτης σεζόν ("Kaleidoscope") ο Marty εξηγεί στον φίλο του γιατί συμβαίνουν τα πράγματα:

Όπως έλεγε ο πατέρας μου: «Τα πάντα γίνονται για κάποιο λόγο».

Ο πατέρας σου μου φαίνεται ότι έλεγε όλο βλακείες. Με όλο τον σεβασμό.

Ναι , λοιπόν, πιθανόν.

Αλήθεια το πιστεύεις αυτό; Πραγματικά πιστεύεις ότι είναι… καθορισμένα από τη μοίρα όσα πρόκειται να μας συμβούν;

Δεν ξέρω αν είναι καθορισμένα…

Βλακείες. Τα πράγματα συμβαίνουν γιατί… οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις, προβαίνουν σε πράξεις… και συμβαίνουν διάφορα. Και… δημιουργείται επιρροή χιονοστιβάδας, ξέρεις, στον κόσμο γύρω τους… λόγω αποφάσεων των άλλων. Ο κύκλος συνεχίζεται, η χιονοστιβάδα συνεχίζει να κυλάει. Κι ακόμα κι αν δεν είναι έτσι, όταν… τα γεγονότα δεν συνδέονται με αποφάσεις και πράξεις άλλων, δεν υπάρχει κάποιο… τεστ σταλμένο από το σύμπαν για να ελεγχθεί το αποτέλεσμα.

Για ποιον λόγο ένα υγιές 5χρονο να έχει όγκο στον εγκέφαλο; Ή γιατί ένα τσουνάμι να εξαφανίζει ένα χωριό; Πες σ’ αυτές τις οικογένειες ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. 

Όχι κάποιες φορές οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις, συμβαίνουν διάφορα… και πρέπει να αντιδρούμε ανάλογα. 

Ή μπορείς… να συρθείς σε μια τρύπα και να πεθάνεις, ξέρεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου