Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Η μόνη επιλογή

Το «Manhunt: Unabomber» είναι μια τηλεοπτική ανθολογία παραγωγής του Discovery Channel.

Η σειρά αφηγείται την δραματική και συναρπαστική αληθινή ιστορία του κυνηγητού του FBI για την σύλληψη του Unabomber, του πιο θανάσιμου βομβιστή της ιστορίας. Η πλοκή εστιάζει στον Πράκτορα & Profiler του FBI Jim “Fitz” Fitzgerald, ο οποίος εξέλιξε την χρήση της ιατροδικαστικής γλωσσολογίας για την ταύτιση και τελικά την σύλληψη του Unabomber/Ted Kaczynski.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί (από το δεύτερο επεισόδιο της σειράς "Pure Wudder")  οι πράκτορες του FBI διαβάζουν αποσπάσματα από το μανιφέστο του Unabomber:

Δες την: «Η βιομηχανική επανάσταση και οι συνέπειές της ήταν καταστροφικές για τον άνθρωπο».

Η τεχνολογία δε μας ελευθέρωσε όπως περιμέναμε. Δες το αυτοκίνητο. Θα μας έδινε την ελευθερία να μετακινηθούμε όπου θέλουμε. Όμως μετά, η κατοχή τους έγινε επιβεβλημένη. Αντί για πιο ελεύθεροι γίναμε πιο περιορισμένοι. Η διάταξη κάθε πόλης ορίζεται από τα αυτοκίνητα. Ούτε τρόφιμα δεν αγοράζεις πια χωρίς αμάξι. Μας το επιβάλλουν.

Και η τηλεόραση αρχικά ήταν αθώα εφεύρεση. Μέχρι που γεμίσαμε κάμερες κι έγινε μέσο παρακολούθησης.

Δεν μπορείς να τρέξεις αν βιάζεσαι ή να πας αργά αν θες να ρεμβάσεις.

Από κυρίαρχοι γίναμε σκλάβοι της τεχνολογίας μας. «Ο άνθρωπος υποβαθμίζεται σε προϊόν, σε γρανάζι της κοινωνικής μηχανής». «Δίχως αξιοπρέπεια, αυτονομία κι ελευθερία».

Μόνη επιλογή, η υπακοή. Γινόμαστε ποντίκια σε κλουβί. Παραβλέπουμε τον λαβύρινθο τυφλωμένοι απ’ το ανούσιο τυράκι που κυνηγάμε. Κύρος, προαγωγή, χρήματα. Καλύτερο αμάξι, μεγαλύτερο σπίτι, περισσότερες τηλεοράσεις.  

Αποχαυνωμένοι με ψυχαγωγία, ρυθμισμένοι με αντικαταθλιπτικά. Μέχρι που πλέον δεν θέλεις να είσαι ελεύθερος. Κι αν δεν μπορείς να προσαρμοστείς, καταλήγεις στο ψυχιατρείο. Ή στη φυλακή. 

Η μόνη εναλλακτική, η μοναδική μας ελπίδα, ο μόνος τρόπος για να ελευθερωθούμε είναι να τα τινάξουμε όλα στον αέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου