Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Η ιονίζουζα ραδιενέργεια


Στο 11ο επεισόδιο (Dirty Bomb) της πρώτης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς "Numb3rs" αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η ραδιενέργεια επιδρά στον άνθρωπο:


Ο κίνδυνος βασικά προέρχεται από αυτό που ονομάζουμε ιονισμένη ραδιενέργεια. Βλέπεις, οποιαδήποτε πηγή ενέργειας ελκύει κάποιο ποσό ραδιενέργειας.

Τα κινητά τηλέφωνα, οι οθόνες των υπολογιστών, ακόμα και μια λάμπα…

Σωστά. Αλλά η ιονίζουζα ραδιενέργεια είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής, γιατί έχει αρκετή ενέργεια ώστε να αποσπάσει ένα ηλεκτρόνιο από το άτομο.

Για παράδειγμα, υπό κανονικές συνθήκες ένα ηλεκτρόνιο είναι «κλειδωμένο» σε τροχιά γύρω από το άτομο. Περιστρέφεται κατά κάποιο τρόπο γύρω του… Όταν όμως ένα άτομο εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ιονίζουζας ραδιενέργειας όπως οι ακτίνες γάμμα, η ενέργεια μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ενός ηλεκτρονίου. Άπαξ και το ηλεκτρόνιο απελευθερωθεί, τα άτομα δεν μπορούν να συνδυαστούν με άλλα άτομα όπως θα συνέβαινε, και αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα όταν οι συγκρούσεις αυτές συμβαίνουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Ένα άτομο χωρίς ένα ηλεκτρόνιο, δεν θα σχηματίσει σωστά μόρια. Η λειτουργία των κυττάρων αποδιοργανώνεται, οι αλυσίδες του DNA σπάνε, μεταλλάσσονται.

Άρα έχουμε καρκίνο;

Καρκίνο, λευχαιμία, πολλές αρρώστιες ή δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.


1 σχόλιο:

  1. Τωρα, πιθανώς ο αναγνώστης να έμεινε με την (εσφαλμένη) εντύπωση ότι τα κινητά εκπέμπουν ιονίζουσα ακτινοβολία. Εχεις τοσο ωραίο μπλογκ. Πρόσεχε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή