Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Μια «πολιτικώς ορθή» συμβουλή


[…] Θα μου πεις: Μα, πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον, αφού αυτό που θα συμβεί εξαρτάται από το τι κάνουμε τώρα! Άκου, τότε τη μοναδική μου συμβουλή: Μη σπέρνεις σήμερα ό,τι δε θέλεις να θερίσεις αύριο. Μη χρησιμοποιείς σήμερα την καταπίεση για να κατακτήσεις περισσότερη ελευθερία, ούτε να αυξήσεις τη βία με σκοπό μια μέρα να απελευθερωθούμε από τη βία, ούτε να υποστηρίξεις το ψέμα σαν μέσο για να φτάσουμε στο μέλλον στην αλήθεια. Η κατάληξη ποτέ δεν θα είναι καλή […] Ο Αλπέρ Καμύ συνόψισε ως εξής αυτό που θέλω να σου πω: «Στην πολιτική, είναι τα μέσα που καθαγιάζουν το σκοπό και ποτέ ο σκοπός τα μέσα».

Κατά τα άλλα, πιστεύω πως το καλύτερο είναι να γνωρίζουμε το παρελθόν και μόνο λίγο από το μέλλον. Το αντίθετο είναι συνήθως επιζήμιος βερμπαλισμός.

Μου επιτρέπεις να σου επαναλάβω για τελευταία φορά τα λόγια ενός από τους αγαπημένους μου διανοούμενους: Σε ένα από τα διηγήματά του λέει ο Φραντς Κάφκα: «Αφήστε, σας παρακαλώ το μέλλον να εξακολουθήσει να κοιμάται, όπως οφείλει. Γιατί, αν κάποιος το ξυπνήσει πριν την ώρα του, τότε θα αποκοιμηθεί το παρόν του». […]


Ελληνικά Γράμματα, 1997 (σελ. 247-248)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου