Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι θεμελιώδεις ερωτήσεις

Η Σιωπή των Αμνών είναι μία απ’ τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών. Η Clarice Starling (Τζόντι Φόστερ) είναι μια νεαρή εκπαιδευόμενη που FBI. Στα πλαίσια της έρευνάς της για έναν serial killer προσπαθεί ν’ αποσπάσει πληροφορίες από τον ψυχίατρο Hannibal Lecter (Άντονι Χόπκινς), ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή για μια σειρά φόνων λόγω κανιβαλισμού.
Στα πλαίσια αυτής της «συνεργασίας» ο Lecter, με οδηγό τη σκέψη του Μάρκου Αυρήλιου, διδάσκει στην Clarice τη διαδικασία που απαιτείται για να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα:
Hannibal Lecter: Θεμελιώδεις κανόνες, Κλαρίς. Απλότητα. Μελέτησε Μάρκο Αυρήλιο. Για κάθε πράγμα αναρωτήσου: τι ακριβώς είναι; Ποια είναι η φύση του; Τι κάνει, αυτός ο άνδρας που αναζητάς;
Clarice Starling: Σκοτώνει γυναίκες.
Hannibal Lecter: Όχι αυτό είναι πάρεργο. Τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνει; Τι ανάγκες εξυπηρετεί σκοτώνοντας; 
Clarice Starling: Οργή. Κοινωνική αποδοχή. Σεξουαλικά απωθημένα.
Hannibal Lecter: Όχι εποφθαλμιά. Αυτή είναι η φύση του. Πως γεννιέται αυτό, Κλαρίς; Αναζητούμε πράγματα για να τα επιθυμήσουμε; Κάνε μια προσπάθεια ν’ απαντήσεις.
Clarice Starling: Όχι απλώς τα…
Hannibal Lecter: Αρχίζουμε εποφθαλμιώντας κάτι που βλέπουμε καθημερινά. Δεν αισθάνεσαι βλέμματα να καρφώνονται επάνω σου; Και το δικό σου ν’ αναζητά τα πράγματα που επιθυμείς;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου