Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Η σκέψη κατά τον Μάρτιν Χάιντεγκερ

Η ταινία Χάννα Άρεντ κατά κύριο λόγο, έχει ως βάση την παρακολούθηση και συνέχεια την θέση που πήρε η Γερμανοεβραία Χάνα Άρεντ στην δίκη του εγκληματία πολέμου, ναζιστή Αντολφ Άϊχμαν. Μια θέση που την έφερε σε οριστική ρήξη με τους σιωνιστικούς κύκλους στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα παρακολουθούμε και την σχέση ζωής της Χάνα Άρεντ με τον Μ. Χάιντεγκερ, τον «μυστικό μάγο της σκέψης» της, μια σχέση φιλοσοφική, ρομαντική, ερωτική, που τελείωσε με την ναζιστική στροφή του μεγάλου φιλοσόφου Μ. Χάιντεγκερ και αποκαταστάθηκε μεταπολεμικά.

Στις σκηνές που ακολουθούν παρακολουθούμε, πως, με αφορμή τις απόψεις του φιλόσοφου για τη σκέψη, ξεκίνησε η σχέση του με την  Χάνα:

Μ. Χάιντεγκερ: Δις Άρεντ. Λέτε ότι θέλετε να μάθετε συλλογιστική με μένα. Η σκέψη… είναι μοναχική ενασχόληση.Μ. Χάιντεγκερ: Η σκέψη… δεν οδηγεί στη γνώση… σε σύγκριση με την επιστήμη.

Η σκέψη… δεν οδηγεί σε πρακτική σοφία.

Η σκέψη… δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα αινίγματα του κόσμου.

Η σκέψη… δεν δίνει καμιά άμεση δύναμη… για δράση.

Ζούμε… γιατί είμαστε ζωντανά πλάσματα. Και σκεπτόμαστε… γιατί είμαστε σκεπτόμενα όντα.

Χ. Άρεντ: Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να θεωρούμε… τη λογική και το πάθος ανταγωνιστικά μεταξύ τους… που η εικόνα μιας παθιασμένης σκέψης… όπου η ιδέα και το γεγονός ότι είμαστε ζωντανοί θα ήταν ένα... σχεδόν με φοβίζει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου