Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Το "ψέμα" του Μιχαήλ Άγγελου

Η Καπέλα Σιξτίνα ή Καπέλα Σιστίνα (Cappella Sistina) είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ' εκ του οποίου οφείλεται και το όνομα του. Είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές διοικητικές δραστηριότητες, και κυρίως το κονκλάβιο, με απόφαση του οποίου εκλέγεται ο εκάστοτε νέος Πάπας. 

Η φήμη του βασίζεται στην αρχιτεκτονική του και ιδιαίτερα για το διάκοσμό του. Είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του (1508-1512). 

Στο κεντρικό  τμήμα της οροφής, ο Μιχαήλ Άγγελος  ζωγραφίζει τον πυρήνα της θεμελιώδης ιδέας του που είναι: Η σχέση του Θεού με τον Άνθρωπο.  Ζωγραφίζει εννέα σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. Η διασημότερη από αυτές είναι «Η δημιουργία του Αδάμ» με κεντρικές μορφές  το Θεό και τον Αδάμ. 

«Η δημιουργία του Αδάμ»
[…] Τι θέλει να μας δείξει ο Μιχαήλ Άγγελος σε αυτή τη σκηνή; Πολλά. Πρώτα από όλα, την τεράστια αγάπη του Θεού για το δημιούργημα του: Τον Άνθρωπο. Έπειτα την διάνοια του που από τη πρώτη κιόλας στιγμή που δημιουργεί τον άνθρωπο, ξέρει ότι αυτός θα φύγει από την αγκαλιά του και θα υποφέρει. Έτσι, του δημιουργεί παράλληλα ένα τρόπο, ένα σχέδιο  σωτηρίας του.  Άρα, ο Θεός εδώ φανερώνεται από τον Μιχαήλ Άγγελο σαν Πανάγαθος και Πάνσοφος!!
Και τώρα το ακόμα πιο ενδιαφέρον!!! Πώς μας δείχνει τη διάνοια του Θεού ο Μικελάντζελο;  Το κάνει, δίνοντας στον μανδύα του Θεού το σχήμα του εγκεφάλου!!! […] Αυτό, το ανακάλυψε ένας γιατρός, o  Φρανκ Meshberger  (δημοσίευσε το  άρθρο στο Journal of the American Medical Association, μόλις το 1990!).
Αναφορά στην ανακάλυψη αυτή του γιατρού συναντούμε στο 10ο επεισόδιο της πρώτης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς «Westworld» δια στόματος Άντονι Χόπκινς:

[…] Ο Μιχαήλ Άγγελος μας είπε όντως ένα ψέμα. Πέρασαν 500 χρόνια μέχρι κάποιος να παρατηρήσει κάτι που δεν ήταν ευδιάκριτο.
Ένας γιατρός διέκρινε το σχήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει… είναι ότι το θείο δώρο δεν προέρχεται από μια ανώτερη δύναμη… αλλά από τα δικά μας μυαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου