Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ο τελευταίος «ανθρωπιστής»

Είστε υπερβολικά εγωιστής; Αγαπάτε μήπως υπερβολικά τον εαυτό σας; Τότε πρέπει να δείτε την ταινία, Ο Δικηγόρος του Διαβόλου (Devil`s Advocate) όπου ένας νεαρός φιλόδοξος δικηγόρος (Keanu Reeves) προσλαμβάνεται από ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο, αγνοώντας ότι το αφεντικό του (Al Pacino) είναι ο Διάβολος αυτοπροσώπως!

Ένα εκπληκτικό θρίλερ με βαθύ φιλοσοφικό υπόβαθρο που συνδέει την ανθρώπινη ματαιοδοξία και τον ναρκισσισμό με την έννοια του Θεού και του Διαβόλου. 

Προς το τέλος της ταινίας υπάρχει μια καταπληκτική σκηνή όπου ο διάβολος στην προσπάθεια του να δελεάσει τον νεαρό δικηγόρο αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτός είναι ίσως ο τελευταίος ανθρωπιστής: 

Να σου πω ένα μυστικό για το Θεό.
Του αρέσει να παρακολουθεί. Είναι φαρσέρ. Σκέψου το. Δίνει στον άνθρωπο… το ένστικτο. Σου δίνει αυτό το καταπληκτικό δώρο και μετά τι κάνει;
Για τη δική του διασκέδαση… για το δικό του, κοσμικό… αστειάκι… βάζει αντίθετους κανόνες. Η φάρσα όλων των εποχών. Κοίταξε, αλλά μην αγγίξεις. Άγγιξε, αλλά μην γευτείς. Γεύσου, αλλά μην καταπιείς.
Κι ενώ εσύ πηδάς από το ένα πόδι στο άλλο, τι κάνει Αυτός; Σκάει στα γέλια μαζί σου. Ένας μίζερος! Ένας σαδιστής! Αδιάφορος σπιτονοικοκύρης! Αυτόν να λατρέψεις; Ποτέ!
- «Καλύτερα βασιλιάς στην Κόλαση, παρά υπηρέτης στον Παράδεισο».
Γιατί όχι;
Εγώ είμαι εδώ στη γη από τότε που πλάστηκε ο άνθρωπος! Γαλούχησα κάθε αισθησιασμό του ανθρώπου! Φρόντιζα για ό,τι ήθελε και ποτέ δεν τον έκρινα!
Γιατί; Επειδή δεν τον απέρριψα ποτέ παρά τις όλες ατέλειες του. Είμαι θαυμαστής του ανθρώπου! Είμαι ένας ανθρωπιστής. Ίσως ο τελευταίος ανθρωπιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου