Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Το αντιφεμινιστικό ανέκδοτο


Τα κοινωνικά και πολιτικά αποτελέσματα του φεμινισμού είναι πάρα πολλά: δικαίωμα ψήφου, νόμοι για την προστασία των θυμάτων βιασμού, καλύτερη αντιμετώπιση και αποζημίωση στο εργασιακό χώρο. Πρόσφατα, άλλο ένα κοινωνικά άσχημο αποτέλεσμα του φεμινισμού ήταν η αντεπίθεση των αντρών. Απ’ αυτή έχει γεννηθεί μια νέα κατηγορία: το μη πολιτικά ορθό ανέκδοτο.

Το να αποκαλούμε οποιοδήποτε ανέκδοτο που κοροϊδεύει το φεμινισμό μη πολιτικά ορθό προσδίδει μια νέα διάσταση στο ανέκδοτο – «Ξέρω ότι αυτό το ανέκδοτο πηγαίνει ενάντια στην αποδεκτή φιλελεύθερη φιλοσοφία, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πλάκα πλέον;» Χαρακτηρίζοντας ένα ανέκδοτο με τον τρόπο αυτό, εκείνος που το λέει υποστηρίζει την ασέβεια, μια ιδιότητα που μπορεί να κάνει το ανέκδοτο ακόμα πιο αστείο, και πιο κοινωνικά επικίνδυνο για κείνον που το λέει, όπως γίνεται φανερό σ’ αυτό το τραβηγμένο ανέκδοτο:

Σε μια υπερατλαντική πτήση, ένα αεροπλάνο περνάει μέσα από μια μεγάλη καταιγίδα. Οι αναταράξεις είναι τρομερές, και ενώ τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ένας κεραυνός χτυπά το ένα φτερό.

Μια γυναίκα πανικοβάλλεται. Σηκώνεται όρθια στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου φωνάζοντας: «Είμαι πολύ νέα για να πεθάνω!» Μετά φωνάζει: «Λοιπόν, αν πρόκειται να πεθάνω, θέλω τα τελευταία μου λεπτά στη γη να είναι αξέχαστα! Κανείς δεν με έχει κάνει ποτέ να νιώσω στ’ αλήθεια σαν γυναίκα. Ε λοιπόν, βαρέθηκα. Υπάρχει κάποιος μέσα σ’ αυτό το αεροπλάνο που μπορεί να με κάνει να νιώσω στ’ αλήθεια σαν γυναίκα;»

Για ένα λεπτό επικρατεί σιωπή. Όλοι έχουν ξεχάσει ότι κινδυνεύει η ζωή τους, και κοιτάζουν, καθηλωμένοι, την απελπισμένη γυναίκα στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου.

Τότε, από το πίσω μέρος του αεροπλάνου, ένας άντρας σηκώνεται όρθιος. Είναι ένας ψηλός, μαυρισμένος παίδαρος με κατάμαυρα μαλλιά, και αρχίζει να περπατά αργά στο διάδρομο, ξεκουμπώνοντας το πουκάμισό του. «Εγώ μπορώ να σε κάνω να νιώσεις σα γυναίκα». Λέει.

Όλοι τους παρακολουθούν ακίνητοι. Καθώς ο άντρας πλησιάζει, η γυναίκα αρχίζει να αναστατώνεται. Εκείνος βγάζει το πουκάμισό του. Μύες διαγράφονται στο στήθος του και καθώς την πλησιάζει, τεντώνει το χέρι του κρατώντας το πουκάμισό του προς την τρεμάμενη γυναίκα, λέει: «Σιδέρωσε αυτό».


 (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ, 2008, σελ. 179-180)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου