Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Επικοινωνία και εικόνα


Δεν υπάρχει επικοινωνία χωρίς φαντασία. Δεν υπάρχει φαντασία χωρίς εικόνα. Η εικόνα είναι η εγγύηση του συγκεκριμένου και η επικοινωνία είναι ένα συγκεκριμένο πράγμα.

Διότι περί τίνος πρόκειται τελικά; Να ριζώσει το όνειρο μέσα στην καθημερινή ζωή, να δοθεί σάρκα στις ελπίδες και οστά στους διακαείς πόθους. Αυτό είναι αδύνατον χωρίς εικόνες.

Η εικόνα έχει ένα προνόμιο: δεν χρειάζεται να ενδιαφερθεί για την πιστότητα, την ακρίβεια ή την αλήθεια προκειμένου να υπάρξει. Υπάρχει, και αυτό της αρκεί. Από τη στιγμή που τη βλέπουμε υπάρχει, και οποιεσδήποτε κατηγορίες για αντιγραφή, υποκρισία ή ασυναρτησία που μπορούμε να της καταλογίσουμε δεν την αγγίζουν παρά έμμεσα. Οι εικόνες έχουν την ήρεμη διάρκεια των υπάρξεων που απλά δόθηκαν. Αυτό άλλωστε τις καθιστά τόσο εύθραυστες και καμιά φορά ύποπτες: υπόκεινται σε πάσης φύσεως ερμηνείες.

Αλλά στην επικοινωνία, η εικόνα αποκτά μια μορφή ύπαρξης που αποτελεί ουσιαστικά ένα παράδοξο: η εικόνα είναι ένα άμεσο μέσον. Εισβάλλει χωρίς να έχει σχέση, χωρίς κανέναν και χωρίς τίποτε που να μπορεί να εξυπηρετήσει ως ενδιάμεσος· επιβάλλεται και δεν παρεμβάλλεται. Και, την ίδια στιγμή, είναι ένας διαμεσολαβητής, είναι το μέσον που χρησιμοποιεί μια μάρκα, μια ιδέα ή μια αιτία προκειμένου να φτάσει μέχρι τον καταναλωτή. Για να παρουσιαστεί, κάποιος πρέπει να ξεκινήσει με το να αναπαριστά, δηλαδή με το να σκηνοθετεί, με το να αποθανατίζει μια κατάσταση η οποία, άπαξ και αναχθεί σε διαχρονική εικόνα, καταφέρνει παράλληλα να μπει στη σφαίρα της αιωνιότητας.

Μέσα σε μια εικόνα, τίποτε δεν πρέπει ν’ αφήνεται στην τύχη και πρέπει να αποφεύγουμε τον πειρασμό να επαφιέμεθα στα πράγματα χωρίς έλεγχο. Τα πάντα μετρούν, το μάτι αδράχνει λεπτομέρειες και ο καθένας συμμετέχει σε όλα αυτά που συνιστούν μια εικόνα. Τίποτα δεν στερείται σημασίας. Κάθε εικόνα, ακόμα και μια μέτρια διεκδικεί την τελειότητα, εφόσον ο παραμικρός περιορισμός την καθιστά ελλιπή και ο ελάχιστος δισταγμός την αλλοιώνει.


(ΤΟ ΒΗΜΑγνώση, 2007, σελ. 44-45)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου