Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Το καθήκον απέναντι στον άδικο νόμο

Η ταινία The Great Debaters είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω στα 1935, όταν οι φυλετικές διακρίσεις ήταν ακόμα έντονες στις ΗΠΑ.

Ο Melvin Tolson (Denzel Washington), καθηγητής του μικρού κολλεγίου των μαύρων “Wiley College” στο Marshall του Τέξας, προπονεί μια ομάδα επίλεκτων φοιτητών για λογομάχους (debaters). Η ιδέα της λογομαχίας είναι η εξής: παίρνουμε ένα θέμα, χωριζόμαστε σε δύο ομάδες και στη συνέχεια το αναλύουμε. Η μια ομάδα επιχειρηματολογεί υπέρ του, η άλλη κατά.

Επί ένα χρόνο η φανταστική αυτή ομάδα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της κερδίζει σχεδόν σε όλα τα debates και γίνεται η πρωταθλήτρια ομάδα της Πολιτείας. Έφτασε πια η ώρα να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρη την επικράτεια και να τα αντιμετωπίσει και να νικήσει τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ! Τα “Πανεπιστήμια των λευκών”. Το ίδιο το Χάρβαρντ!

Στο απόσπασμα που ακολουθεί παρακολουθούμε την τελική φάση της επιχειρηματολογίας του νεαρότερου φοιτητή της ομάδας με την οποία κέρδισαν τελικά την ομάδα του Χάρβαρντ:

Ο άγιος Αυγουστίνος είπε: «Ένας άδικος νόμος, δεν είναι καθόλου νόμος».

Αυτό σημαίνει ότι έχω δικαίωμα, ακόμη και καθήκον, να αντισταθώ. Μέσω βίας ή κοινωνικής ανυπακοής. Να προσεύχεστε να διαλέξω το δεύτερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου