Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Πως άρχισε η ευρωπαϊκή φιλολογία

Η ταινία Το ανθρώπινο στίγμα (The Human Stain) σε σκηνοθεσία του Benton Robert βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Philip Roth.

Στο τέλος της δεκαετίας του 90 και ενώ έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο Clinton-Lewinsky, o καθηγητής φιλολογίας Coleman Silk (Anthony Hopkins) λόγω ενός σχολίου του για δυο απόντες μαθητές κατηγορείται για ρατσισμό. Παραιτείται από τη θέση του, ενώ η γυναίκα του πεθαίνει αμέσως μετά από τον «καημό» της. Εκείνος δημιουργεί ερωτικό δεσμό με την καθαρίστρια Faunia Farley (Nicole Kidman) κατώτερης κοινωνικής θέσης και μόρφωσης. Και οι δύο έχουν όμως το δικό τους φοβερό μυστικό που θα συμβάλλει στην εξέλιξη της υπόθεσης… 

Σε μια από τις πρώτες σκηνές της ταινίας ο καθηγητής εξηγεί στους μαθητές του πώς, με την Ιλιάδα, άρχισε η ευρωπαϊκή φιλολογία:

Όλη η ευρωπαϊκή φιλολογία πηγάζει από μια διαμάχη… από έναν καυγά σε μπαρ, θα έλεγα.
Γιατί είχε οργιστεί τόσο ο Αχιλλέας;
Αυτός και ο Αγαμέμνων μάλωναν για μια γυναίκα. Για μια νεαρή και το κορμί της και για τις απολαύσεις της σεξουαλικής απληστίας.

Ο Αχιλλέας η πιο ευαίσθητη μαχητική μηχανή… στην ιστορία των πολέμων. Οργίστηκε επειδή αναγκάστηκε ν’ αφήσει την κοπέλα… και απομονώθηκε πεισματικά απ’ την ίδια την κοινωνία… της οποίας ήταν προστάτης. Ο Αχιλλέας πρέπει ν’ αφήσει την κοπέλα. Πρέπει να τη δώσει πίσω. Κι έτσι αρχίζει η μεγάλη φιλολογία της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου