Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Το αναπόφευκτο των εποχών

Η ταινία του Hal Ashby Being There (Να είσαι εκεί κ. Τσανς) με τον Peter Sellers είναι ίσως η καλύτερη που έχω δει μέχρι σήμερα. Είναι, ουσιαστικά, μια πλήρης αποδόμηση της πολιτικής, της οικονομίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης της εποχής μας.

Ένας νοητικά καθυστερημένος κηπουρός, ο Τσανς, βρίσκεται ξαφνικά χωρίς σπίτι και δουλειά, όταν το αφεντικό του πεθαίνει. Λόγω ενός μικρού ατυχήματος και μιας παρεξήγησης, βρίσκεται στο πολυτελές σπίτι ενός γερουσιαστή ο οποίος είναι βαριά άρρωστος και που εντυπωσιάζεται από τη «σοφία» του νέου φίλου του.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται τον άρρωστο φίλο του, ο Τσανς καλείται να πει τη γνώμη του για το πώς θα επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη. Αυτός, βέβαια, απαντά με βάση τις μόνες γνώσεις που έχει αυτές της κηπουρικής:

Από τη στιγμή που δε θα τραυματιστούν οι ρίζες … όλα πάνε καλά. Και όλα θα πάνε καλά … στον κήπο.
Στον κήπο, η ανάπτυξη έχει τις εποχές της. Πρώτα έρχεται η άνοιξη και το καλοκαίρι … αλλά μετά έρχεται … το φθινόπωρο και ο χειμώνας. Και μετά, έχουμε ξανά άνοιξη και καλοκαίρι.
Εδώ παρεμβαίνει ο γερουσιαστής για να ερμηνεύσει τα λόγια του προστατευόμενού του:
Αυτό που θέλει να πει ο διορατικός νεαρός φίλος μας φίλος μας… είναι ότι δεχόμαστε το αναπόφευκτο… των εποχών της φύσης … αλλά δεν κάνουμε το ίδιο με τις «εποχές» στην οικονομία μας.
Ο πρόεδρος εντυπωσιασμένος και αυτός από τη «σοφία» του Τσανς «ομολογεί» ότι αυτή είναι η πιο ανανεωτική και αισιόδοξη δήλωση που έχει ακούσει εδώ και πολύ καιρό και αποχωρεί δηλώνοντας ότι η συνάντηση τους ήταν πολύ εποικοδομητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου