Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η Δύναμη της Παλάμης

Κάποια από τα λιγότερο αντιληπτά αλλά και πλέον ισχυρά σήματα του σώματος δίνονται από την ανθρώπινη παλάμη όταν κάποιος τη χρησιμοποιεί για να κατευθύνει ή να διατάξει, αλλά και κατά τη χειραψία. Όταν χρησιμοποιείται με έναν ορισμένο τρόπο, η Δύναμη της Παλάμης εμποτίζει τον χρήστη της με την ισχύ της σιωπηλής αυθεντίας.

Υπάρχουν τρεις βασικές χειρονομίες επιβολής με την παλάμη: η θέση της Παλάμης προς τα Πάνω, η θέση της Παλάμης προς τα Κάτω, η θέση της Κλειστής Παλάμης και του Προτεταμένου Δείκτη. […]

Η παλάμη που βλέπει προς τα πάνω είναι μια παθητική, μη απειλητική χειρονομία, η οποία θυμίζει την ικεσία ενός ζητιάνου στο δρόμο, και παλαιότερα έδειχνε πως το άτομο δεν κρατούσε όπλο. […] Αν θέλετε κάποιος να σας μιλήσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Παλάμη προς τα Πάνω ως μια χειρονομία «παράδοσης», ώστε να του δείξετε πως περιμένετε να αρχίσει να μιλάει και εσείς είστε έτοιμοι να τον ακούσετε. 

Η χειρονομία της Παλάμης προς τα Πάνω έχει αρκετές παραλλαγές στη διάρκεια των αιώνων, όπως η Παλάμη Σηκωμένη στον Αέρα, η Παλάμη Πάνω στην Καρδιά και άλλες.

Όταν η παλάμη είναι στραμμένη ώστε να βλέπει προς τα κάτω, εκπέμπετε άμεση εξουσία. […]  

Ο ναζιστικός χαιρετισμός, με την παλάμη να βλέπει κατευθείαν προς τα κάτω, ήταν το σύμβολο της εξουσίας και της τυραννίας στη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Αν ο Αδόλφος Χίτλερ χρησιμοποιούσε για τον χαιρετισμό του τη θέση της Παλάμης Προς τα Πάνω, κανείς δεν θα τον έπαιρνε σοβαρά –θα γελούσαν μαζί του. 

Όταν τα ζευγάρια περπατούν χέρι-χέρι, ο κυρίαρχος σύντροφος, συχνά ο άνδρας, περπατά ελαφρώς πιο μπροστά από τη γυναίκα, με την παλάμη του να βλέπει προς τα πίσω, ενώ εκείνη έχει την παλάμη στραμμένη μπροστά. […] 

Η Κλειστή Παλάμη με το Προτεταμένο Δείκτη είναι μια γροθιά που το τεντωμένο δάκτυλο χρησιμοποιείται ως συμβολικό ρόπαλο για να τρομάξει τους ακροατές. Ασυναίσθητα προκαλεί στον άλλο αρνητικά συναισθήματα, επειδή μοιάζει να προοιωνίζει ένα δεξί κτύπημα, μια αρχέγονη κίνηση που τα περισσότερα πρωτεύοντα χρησιμοποιούν σε μια επίθεση.

Η χειρονομία με την Κλειστή Παλάμη με το Προτεταμένο Δείκτη είναι μια από τις πιο ενοχλητικές χειρονομίες όταν κάποιος μιλά, ειδικά το δάκτυλο ακολουθεί το ρυθμό των λόγων του ομιλητή. [...]  


(Εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ, 2006, σ. 64-67)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου