Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

O δρόμος για την ψυχική υγεία


Μια παρατήρηση του Σίγκμουντ Φρόιντ πάνω στην εργασία της Σαμπίνας Σπιλράιν γίνεται η αφορμή για τον πρώτο να εκφράσει την απογοήτευσή του για το δρόμο που επέλεξε ο Καρλ Γιουνγκ και να διατυπώσει την άποψή του για τον δρόμο που οδηγεί στην ψυχική υγεία. Από την ταινία μια Μια Επικίνδυνη Μέθοδος:

Σίγκμουντ Φρόιντ: Η μόνη έκπληξη ήταν η αναφορά σου στο τέλος της εργασίας σου, στο όνομα του Χριστού.

Σαμπίνα Σπιλράιν: Είστε εντελώς αντίθετος με κάθε θρησκευτική διάσταση στον τομέα μας;

Σίγκμουντ Φρόιντ: Σε γραμμές δεν με νοιάζει αν κάποιος πιστεύει στο Ράμα, στο Μαρξ ή στην Αφροδίτη, όσο το κρατάει έξω απ’ την αίθουσα συνεδριών.

Σαμπίνα Σπιλράιν: Αυτό είναι το σημείο διαφωνίας σας με τον Δρα Γιουνγκ;

Σίγκμουντ Φρόιντ: Δεν έχω καμία διαφωνία με τον Δρα Γιουνγκ. Απλώς είχα κάνει λάθος για αυτόν. Νόμιζα ότι θα ήταν σε θέση να συνεχίσει τη δουλειά μας, όταν θα είχα φύγει. Δεν λογάριασα όλα αυτά περί μυστικισμού και αυτό-ενισχυτικού σαμανισμού. Ούτε κατάλαβα ότι θα μπορούσε να είναι τόσο βάναυσος και υποκριτικός.

Σαμπίνα Σπιλράιν: Προσπαθεί να βρει κάποιο τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται να λέμε στους ασθενείς μας, «αυτός είναι ο λόγος που είσαι έτσι». Θέλει να είναι σε θέση να πει, «μπορούμε να σου δείξουμε τι είναι αυτό που ενδεχομένως να θέλεις να γίνεις».

Σίγκμουντ Φρόιντ: Παριστάνοντας το Θεό με άλλα λόγια. Δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό. Ο κόσμος είναι όπως είναι. Η κατανόηση και η αποδοχή του, είναι δρόμος για την ψυχική υγεία. Τι καλό μπορεί να βγει, αν ο στόχος μας είναι απλώς να αντικαταστήσουμε μια πλάνη με μια άλλη;

Σαμπίνα Σπιλράιν: Λοιπόν, συμφωνώ μαζί σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου