Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Κων/νος Καραμανλής: για τους Έλληνες

Η νόσος της συκοφαντίας είναι τόσο παλιά στον τόπο μας, ώστε να την επισημαίνει και ο Ησίοδος, ο οποίος έλεγε ότι οι Έλληνες δεν έχουν μόνο στόμα, αλλά και αυτί συκοφαντικό!

v      

Οι Έλληνες φαντάζονται ότι η Ελλάς είναι το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος –ο ομφαλός της γης- πράγμα που μας οδηγεί στην ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να υπαγορεύουμε την πολιτική μας στους ξένους, φίλους και εχθρούς, μικρούς και μεγάλους.

v      

Κάποτε που οι αρχαιολόγοι στους Δελφούς μου παρουσίασαν το βράχο που ήταν γνωστός ως «ομφαλός της γης», τους συνέστησα να τον πετάξουν στη θάλασσα.

Κρις Γουντχάουζ: «Καραμανλής, ο ανορθωτής της Ελληνικής Δημοκρατίας»
  
v      

Η ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ότι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Παράδειγμα το 1920 και το 1940. Και εχάναμε διότι έχομεν την κακήν σηνήθεια να καθιστώμεν τα εθνικά μας θέματα αντικείμενον έντόνων πολιτικών ανταγωνισμών. Οι εχθροί μας εκμεταλλεύονται την αδυναμία μας να εκτιμήσωμεν τις διεθνείς συγκυρίες.

Οκτώβριος 1975, Βουλή

v      

Εμείς οι Έλληνες έχουμε το ελάττωμα να προβάλουμε αρνητικά, και όχι θετικά, την προσωπικότητά μας. Αντιδρούμε σε κάθε χρήσιμη πρωτοβουλία και επικρίνουμε τους ανωτέρους μας, ή για να κάνουμε τους έξυπνους, ή επειδή πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό τοποθετούμεθα στο επίπεδό τους.

12.8.84, Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

v      

Είχα τρεις στόχους. Να δώσω στον Έλληνα δουλειά, να το βγάλω από την φτώχεια. Να εξασφαλίσω την χώρα και να αλλάξω την νοοτροπία των Ελλήνων.

Τους δύο πρώτους στόχους τους πέτυχα. Ο Έλληνας χόρτασε, έπαψε να πεινάει. Η χώρα εξασφαλίστηκε με την ένταξή της στην Ευρώπη. Τον τρίτο στόχο δεν τον πέτυχα.

10.3.95, «Απογευματινή», ο Ανδρέας Ζούλας έγραψε τις παραπάνω φράσεις
του Κων/νου Καραμανλή όπως τις αποτύπωσε στη διάρκεια συνομιλίας του
με τον τέως Πρόεδρο την άνοιξη του 1988 στην Πολιτεία


Ο Πολιτικός Λόγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

(ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, 2004, σελ. 82, 84, 93, 286)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου