Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Περί εφήμερου έρωτα

H ταινία "Before Sunrise" βασίζεται στη συζήτηση μεταξύ δυο νεαρών ανθρώπων, του Jesse (Ethan Hawke) και της Celine (Julie Delpy)  που γνωρίζονται σε ένα τρένο. Αυτός γυρνάει στην Αμερική μετά από το ταξίδι του στην Ευρώπη ενώ εκείνη επιστρέφει στο Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές της. Μέσα στην παρόρμηση της στιγμής και της ηλικίας όμως, της προτείνει να κατέβει μαζί του για μια βόλτα.. έτσι καταλήγουν σε ένα περίπατο στη Βιέννη συζητώντας μεταξύ των άλλων και για τον εφήμερο έρωτα:

Jesse: Είναι μια ράτσα από μαϊμούδες που το μόνο που κάνουν είναι να πηδιούνται συνέχεια. Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι είναι οι λιγότερο βίαιες, κι οι ποιο ειρηνικές και χαρούμενες. Ίσως, άρα, ο εφήμερος έρωτας να μην είναι και τόσο κακός.

Celine: Για τις μαϊμούδες μιλάς τώρα;

Jesse: Ναι, για τις μαϊμούδες.

Celine: Το περίμενα.

Jesse: Γιατί;

Celine: Πρώτη φορά το ακούω. Αλλά μου θυμίζει εκείνο το τέλειο ανδρικό επιχείρημα … που δικαιολογεί τον εφήμερο έρωτα.

Jesse: Και οι θηλυκές μαϊμούδες εφαρμόζουν τον εφήμερο έρωτα. Όλοι το κάνουν.

Celine: Ναι, καλό κι αυτό. Έχω αυτή την παρανοϊκή άποψη … ότι τον φεμινισμό τον εφηύραν οι άντρεςγια να μπορούν να σαχλαμαρίζουν περισσότερο. «Γυναίκα ελευθέρωσε πνεύμα και σώμα, κι έλα να κοιμηθούμε μαζί. Θα είμαστε όλοι χαρούμενοι κι ελεύθεροι όσο θα πηδάω εγώ όσες γυναίκες θέλω».

Jesse: Εντάξει, αλλά ίσως να υπεισέρχονται και κάποιοι βιολογικοί παράγοντες. Σκέψου ένα νησί … όπου βρίσκονται 99 γυναίκες κι ένας μόνο άντρας … σ’ ένα χρόνο, υπάρχει πιθανότητα να γεννηθούν 99 μωρά. Αν, όμως, στο νησί ήταν 99 άντρες και μία μόνο γυναίκα … η πιθανότητα σ’ έναν χρόνο είναι να γεννηθεί μόνο ένα μωρό. Οπότε …

Celine: Ξέρεις κάτι; Στο νησί αυτό, αμφιβάλλω αν θα έμεναν παραπάνω από 43 άντρες. Θα είχαν σκοτωθεί μεταξύ τους για το ποιος θα πρωτοπηδήξει την καημένη γυναίκα. Στο άλλο νησί, πάλι … θα είχαμε 99 γυναίκες, 99 μωρά και κανέναν άντρα. Γιατί θα συνωμοτούσαν μεταξύ τους για να τον φάνε ζωντανό

Jesse: Ώστε έτσι, ε;

Celine: Ναι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου