Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Dr House και η ύπαρξη του Θεού


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν δεν υπάρχει Θεός, τότε οι ζωές μας είναι χωρίς νόημα. Ή ακόμα και αν ο Θεός υπάρχει, αλλά δεν σχετιζόμαστε με Αυτόν με τον σωστό τρόπο, τότε πάλι οι ζωές μας δεν έχουν νόημα.

Στην τηλεοπτική σειρά Ιατρικές Υποθέσεις, ο πρωταγωνιστής Gregory House (Hugh Laurie) δεν πιστεύει στο Θεό. Με συνέπεια προσβάλλει και ειρωνεύεται αυτούς που πιστεύουν:

Στο πέμπτο επεισόδιο «Damned If You Do» της πρώτης σεζόν, η ασθενής, η Αδελφή Augustine πάσχει από δερματικό πρόβλημα. Μετά την αρχική διάγνωση μια από τις συνοδούς καλόγριες λέει στον House: «Είναι πολύ καλό που πήραμε μια προσγειωμένη διάγνωση. Οι αδελφές τείνουν να θεωρούν τις ασθένειες θεϊκή παρεμβολή». Αυτός απαντά: «Ενώ εσείς όχι; Φοράτε πολύ αστείο καπέλο». 

Λίγο αργότερα όταν συναντά τον House στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου (όπου αυτός παρακολουθεί την αγαπημένη του σαπουνόπερα!), του λέει: «Η Αδελφή Augustine πιστεύει σε πράγματα που δεν είναι πραγματικά». Αυτός με ύφος ειρωνικό της λέει: «Νόμιζα ότι αυτό είναι ένα επαγγελματικό προαπαιτούμενο για σας»:


Σε μια άλλη περίπτωση, «Family» (Τρίτη σεζόν, επεισόδιο 21ο), ο House βρίσκει ένα συνεργάτη του (που νιώθει τύψεις για το θάνατο μιας ασθενούς) στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου και του λέει: «Τελείωσες την συνομιλία με τον φανταστικό φίλο σου; Γιατί σκέφτομαι ότι ίσως θα μπορούσες να κάνεις τη δουλειά σου»:



Η αποστροφή του  House για τη θρησκεία πηγάζει κυρίως από την έλλειψη της λογικής που βρίσκεται πίσω από την θρησκευτική πίστη:

Όταν η Αδελφή Augustine ρωτά τον House, «Γιατί σου είναι τόσο δύσκολο να πιστέψεις στο Θεό;» αυτός απαντά: «Δυσκολεύομαι με την όλη ιδέα της “πίστης”. Η πίστη δεν βασίζεται στη λογική και στην εμπειρία».


Στο 19ο επεισόδιο (House vs. God) της δεύτερης σεζόν ο House απευθυνόμενος σε ένα νεαρό θεραπευτή που ισχυρίζεται ότι του μιλάει ο Θεός του λέει: «Η πίστη δεν είναι συνώνυμο της άγνοιας; Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο υπερήφανοι που πιστεύουν κάτι τελείως αναπόδεικτο. Λες και πρόκειται για επίτευγμα».

Στο δωδέκατο επεισόδιο (One Day, One Room) της τρίτης σεζόν ο House αντιμετωπίζει τη περίπτωση μιας ασθενούς η οποία έχει μείνει έγγυος μετά από βιασμό και θέλει να κρατήσει το παιδί εξαιτίας των θρησκευτικών της πιστεύω. Όταν λέει στον House ότι κάνει αυτό που πιστεύει, αυτός της απαντά ότι αυτό που πιστεύει δεν είναι λογικό.

Ένα ακόμα παράδειγμα εμφανίζεται την τέταρτη σεζόν, («The Right Stuff»), όταν η «Μεγάλη Αγάπη» (έτσι αποκαλεί ειρωνικά τον Μορμόνο υποψήφιο συνεργάτη του), συμφωνεί να παραβεί τους θρησκευτικούς κανόνες της πίστης του και να πιεί αλκοόλ με σκοπό να βοηθήσει στη διάγνωση μιας ασθενούς. Λέει στον  House ότι τελικά πείστηκε από την επιχειρηματολογία του. «Δώσατε ένα καλό επιχείρημα» του λέει. Ο House έκπληκτος του απαντά: «Τα λογικά επιχειρήματα συνήθως δεν δουλεύουν με τους θρήσκους. Αλλιώς δεν θα υπήρχαν θρήσκοι». Ο House αντιμετωπίζει ειρωνικά ακόμα και την κατηγορία του αθεϊσμού που του προσάπτει η «Μεγάλη Αγάπη». «Είσαι αθεϊστής» του λέει. Εκείνος απαντά: «Μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Τον υπόλοιπο καιρό δεν έχει σημασία»:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου